Gwarantując profesjonalny serwis, pozwalamy sobie doliczyć 10 % do rachunku. We believe that our staff deserve a gratuity of 10 % which we will add to your bill.
Menu
-
Strona główna
/
- Menu
Przystawki
Starters
Śledź tradycyjny w oleju z cebulą i kwaśną śmietaną
Traditional herring fish served in oil with onion and blackcurrant mousse
Tradycyjny bigos staropolski podany w chlebie z pieca
Bigos – traditional Polish hunter’s stew served in Polish bread
Klasyczny tatar wołowy z żółtkiem i marynatami z Podlasia
Classic-style beef tartare served with yolk, pickled cucumber, onion and marinated mushrooms from Podlasie
Pikantne krewetki w sosie winno-maślanym z natką pietruszki
Spicy prawns served in wine-butter sauce with parsley
Carpaccio z polędwicy wołowej podane ze świeżą rukolą, oliwą truflową i musem chrzanowym
Beef Carpaccio served with fresh rucola with truffle oil and grated horseradish mousse
Deska swojskich serów z winogronami i orzechami włoskimi
Platter of cheese with grapes and walnuts
Deska mięs pieczystych (schab, boczek, karkówka)
Platter of roasted meats (pork loin, bacon,chuck steak)
Kawior czerwony / Kawior czarny podany z plackami ziemniaczanymi i śmietaną
Red caviar / Black caviar served with potato pancakes and sour cream
Zupy
Soups
Staropolski żur na własnym zakwasie z borowikami, kiełbasą i jajkiem, podprawiony świeżo tartym chrzanem podany w chlebie
Old polish sour rye soup based on home made sourdough, with boletus, sausage and egg with an addition of freshly grated horse- raddish served in bread
Tradycyjny polski chłodnik z jajkiem
Traditional polish chilled beetroot soup with boiled egg
Szlachetny rosół z wielu mięs podany z makaronem
Noble chicken broth with noodles
Sałaty
Salads
Sałata z kozim serem, figą, burakiem pieczonym i winegret (vege)
Salad with goat cheese, fig, fried beetroot and vinaigrette
Sałata Cezar z grilowaną piersią kurczaka, sosem anchois podawana z grzankami i serem parmeńskim
Caesar salad with grilled chicken and anchovy sauce served with croutons
Sałatka z serem feta z dojrzałym pomidorem, świeżym ogórkiem papryką i czerwoną cebulą(vege)
Greek salad with feta cheese, tomato, cucumber, bell pepper and red onion
Pierogi
Dumplings
Ręcznie lepione pierogi z mięsem okraszone skwarkami
Home-made dumplings with meat, sprinkled with pork scratchings
Ręcznie lepione pierogi ze szpinakiem, serem feta i kremowym sosem (vege)
Home-made dumplings with spinach and feta cheese (vege)
Ręcznie lepione pierogi ruskie z zasmażaną cebulą (vege)
Home-made dumplings with potato, cottage cheese and deglazed onion (vege)
Makarony
Pasta
Tagliatelle z krewetkami, sosem winnym, pomidorkami cherry, świeżą natką pietruszki, czosnkiem oraz chilli
Tagliatelle with prawns, wine souce, cherry tomatoes,parsley, garlic, chilli
Penne z kurczakiem, szpinakiem, śmietaną oraz natką pietruszki
Penne with chicken, spinach, sour cream and parsley
Spaghetti Bolognese w sosie pomidorowym z mięsem mielonym i parmezanem
Spaghetti Bolognese in tomato sauce with minced meat and parmesan cheese
Dania główne
Main courses
Kotlet schabowy smażony na smalcu z mangalicy
Pork chop, traditionally fried in pork lard
Polędwiczka wieprzowa w sosie z polskich leśnych grzybów
Pork tenderlion with polish forest mushrooms souce
Golonka z kością tradycyjnie pieczona w piwie, podana z chrzanem i musztardą
Pork knuckle with a bone traditionally baked in beer served with horseradish and mustard
Smażony filet z Sandacza na palonym maśle podany z ryżem i chrupiącym warzywnym tagliatelle
Fried Zander fillet on roasted butter served with rice and crispy vegetable tagliatelle
Legendarna kaczka a’la Barss z kluskami śląskimi, buraczkami zasmażanymi, karmelizowaną antonówką i leśną żurawiną (Specjał)
Duck served on forest cranberry sauce with silesian potato dumplings, fried beetroots and caramelized apple (Delicacy)
Stek z Angusa 220g z sosem z zielonego pieprzu podany z frytkami i sałatami
Angus steak 220g with green pepper sauce, fries and salads
Dodatki / Extras
Ziemniaki z wody, Ziemniaki opiekane, Purée, Frytki, Kluski śląskie, Ryż, Kapusta zasmażana, Buraczki z patelni, Mizeria, ogórki kiszone / Boiled potatoes, fried potates, Potato purée, French fries, Silesian dumplings, Rice, Fried cabbage, Pan fried beetroot, Sliced cucumber in cream, pickled cucumber
Desery
Desserts
Domowa szarlotka na ciepło podana z lodami waniliowymi
Traditional Polish apple pie served with vanilla ice cream
Aksamitny sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie podawany z sosem z polskich malin
Cheesecake a’la Barss with white chocolate and raspberry sauce
Lody waniliowe z sosem z polskich malin
Vanilla ice cream with raspberry sauce
Krem brûlée
Crème brûlée